Nieuws

de LVV libellenstudiedag gaat door op 17 maart 2018, inschrijven kan via deze link: SCHRIJF HIER IN  of op de dag zelf.

 

Libellenstudiedag2018kl 


Zopas verscheen een artikel bij Vilt (Vlaams infocentrum land-en tuinbouw) over het gebruik van glyfosaat en het effect op waterjuffers.

"Daags nadat op EU-niveau beslist is om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen, communiceert de KU Leuven dat de onkruidbestrijder toxisch is voor zeldzame waterjuffers. “Waterjuffers komen met pesticiden, zoals Roundup, in contact door afstroming vanuit landbouwgebieden”, zegt postdoctoraal onderzoeker Lizanne Janssens. “Onze testen tonen aan dat zowel Roundup als glyfosaat schadelijk zijn voor de insecten. Roundup is toxischer dan het actieve bestanddeel glyfosaat, wat mogelijk te verklaren is door de stoffen die aan het middel worden toegevoegd om de opname door onkruiden te verhogen.”"

lees het volledige artikel

 

Voor zeldzame of niet alledaagse waarnemingen moet men niet altijd naar de grote libellen paradijzen of stukjes natuurreservaat met al dan niet grote plassen gaan. Dit kan ook aan een gewoon klein vijvertje, ja zelfs uw tuinvijvertje. Regelmatige observaties aan een dergelijke waterpartij kunnen soms zeer lonend zijn, en daar hoeft u echt geen lange sessies voor te maken.