Nieuws

Voor zeldzame of niet alledaagse waarnemingen moet men niet altijd naar de grote libellen paradijzen of stukjes natuurreservaat met al dan niet grote plassen gaan. Dit kan ook aan een gewoon klein vijvertje ja zelfs uw tuinvijvertje. Regelmatige observaties van uw vijvertje kan soms zeer lonend zijn, en daar hoeft u echt geen lange sessies voor te maken.

 

Hieronder een klein relaas van wat Patrick Heivers meemaakte aan een klein vijvertje gelegen aan het donorcentrum van het Rode Kruis Vlaanderen in Edegem. 

Dit is een kunstmatig aangelegd vijver met folie en heeft een afmeting van 13,5m x 5,4m het effectieve water gedeelte bedraagt ong. 11,5x3.3m wat dus echt uw tuinvijvertje zou kunnen zijn.

 

 DSC8583 vijvertje donorcentrum edegem

 

Sinds begin juli bezoek ik dit vijvertje om 7u35 in de morgen voor ong. 15min en s ’middags om 12u30 voor ong. 30min. De eerste 2 weken was dit 2x per week, dan 2 weken van telkens 3 bezoeken per week en daarna steeds 4 bezoeken per week. 

Ik kende dit vijvertje en was er al enkele malen langs geweest en had daar volgende soorten gezien: grote keizerlibel, lantaarntjes, houtpantserjuffer en verschillende bruinrode heidelibellen. En af en toe zag ik er ook bloedrode heidelibel.

Vanaf half juli zag ik s ’morgens regelmatig net uitgeslopen bruinrode heidelibellen die s ‘middags nog aanwezig waren.

 

 DSC4700 Bruinrode Heidelibel 25 7 2017

En niet allen zijn een lang leven toegekend.

 DSC4696 Bruinrode Heidelibel met Gewone Kameleonspin 25 7 2017

 

Gedurende weken zag ik regelmatig net uitgeslopen libellen. Op de ochtend van 11 augustus 2017 zag ik plots een dunne rode libel vliegen. Jawel een koraaljuffer, niet echt het biotoop voor deze soort maar wel een aangename verrassing. De koraaljuffer zag ik nog tot 16 augustus waarna ze niet meer werd gezien.

 

P1000884 Koraaljuffer BTC Antw11 8 2017

 

Vanaf 25 augustus zag ik regelmatig copula’s van de bruinrode heidelibel. Toen was het vijvertje bijna volledig opgedroogd, ik denk dat er nog minder dan 50cm water in stond. Die middag besloot men plots om het bij te vullen. Op dinsdag 29 augustus toen het vijvertje bomvol water stond was er veel meer activiteit van libellen. Een mannetje paardenbijter had er zijn verblijfplaats van gemaakt en deed regelmatige uitvallen naar bruinrode en verschillende bloedrode heidelibellen. Ik nam verschillende copula’s van bruinrode en twee van bloedrode heidelibel waar. Tevens zag ik ook dat de copula’s van bruinrode heidelibel regelmatig werden aangevallen door de verschillende mannetjes bloedrode heidelibel.

Plots zag ik een fel roodgekleurd mannetje (bloedrode heidelibel) achter een vrouwtje bruinrode aanzitten. Het mannetje slaagde erin het vrouwtje vast te grijpen en slaagde erin een paringsrad (hartje) in de vlucht te vormen. Ik trachte hiervan foto’s te maken maar het paringsrad ontweek mij en vloog iets verder weg van het vijvertje naar een kleine haag enkele meters verder. Eerder had ik reeds een copula van bruinrode gezien die, toen ik ze wou fotograferen daarin vloog. Nu had ik het geluk dat ze een grote toer rond de vijver maakte en terug aan het vijvertje ging zitten nog steeds in paringsrad. Ik trachtte dichter te komen om dit te fotograferen maar ze zaten wat verscholen achter stengels en bladeren, waarna ik me moest verplaatsen om een beter zicht te hebben. Toen vlogen ze naar een andere plaats en het paringsrad ging over in een copula. Gelukkig kon ik snel een degelijke foto maken waarna ze weer een beschutte plaats innamen.

 

 DSC7790 Bloedrode Heidelibel met Bruinrode Heidelibel 29 8 2017

 DSC7808 Bloedrode Heidelibel met Bruinrode Heidelibel 29 8 2017

 

Later vlogen ze over het water en leken mij eitjes te leggen. Maar toen ben ik weggegaan omdat mijn bus er zo ging aankomen. Had beter een bus later genomen!

Ik was toen echt benieuwd naar de foto’s want ze zijn genomen zonder statief en meestal gebruik ik een statief. Dus hoopte ik dat ze scherp waren wat voor mij zonder statief niet eenvoudig is.

Bij het bekijken van de foto’s thuis viel dit nog goed mee. Heb dan opgezocht of ik iets kon vinden van de paring tussen een bloedrode en bruinrode heidelibel. Maar heb er weinig van gevonden laat staan er foto’s van te zien. Het enige wat ik ergens las is dat “bastaardisering bij libellen zeer zeldzaam is”.

Ook al gaat het hier om een paring, of er al dan niet bevruchting plaats vond, is moeilijk te zeggen, binnen een zelfde familie (korenbouten) en geslacht (heidelibellen) maar wel tussen 2 verschillende soorten kan men volgens Geert De Knijf meer waarnemen, maar alledaags is het zeker niet.

Ziehier mijn belevenissen aan dit kleine maar interessante vijvertje. Dus voor iedereen die dit leest als men regelmatig een vijvertje bezoekt groot of klein dan kan men altijd voor onverwachte en spectaculaire waarnemingen komen te staan !

 

Tekst & foto's: Patrick Heivers