Libellenvereniging Vlaanderen vzw
images/LVV/LVV.jpg

Weekend Weerribben - Wieden / 3-5 mei 2019

We gaan op libellenweekend naar het Nationaal Park Weerribben-Wieden van 3 tot 5 mei 2019.

Wil je graag meegaan, schrijf je in via deze link voor 1 mei 2018 zodat we het hotel tijdig kunnen vastleggen.

Afhankelijk van het aantal deelnemers, zal de prijs voor verblijf ergens tussen de 150 à 200€ per persoon bedragen (inclusief ontbijt, lunchpakket en diner, maar zonder dranken). Alle extra's zoals eventueel huur van boot e.d. zijn niet inbegrepen.

We werken zo snel mogelijk een programma uit.

 

 

2018 - Europese Habitatrichtlijn beschermt niet de libellen die bedreigd zijn in Europa

Onlangs verscheen een artikel over de Diversiteit en behoud van libellen in Europa. In dit artikel tonen de auteurs duidelijk aan dat de lijst van Europees beschermde libellen door de Habitatrichtlijn niet de soorten dekt die in Europa bedreigd zijn. De lijst van beschermde libellen werd grotendeels begin jaren '80 vastgesteld en was vooral gebaseerd op de kennis in West-Europa. Deze lijst heeft zeker geholpen tot herstel van verschillende soorten in Europa, maar is zeker niet meer actueel. Momenteel komen de meest bedreigde soorten in beken en rivieren in het Middellandse Zeegebied voor, terwijl bijna geen enkele van die soorten Europese bescherming geniet.

Naar aanleiding van dit artikel (kan je hier downloaden) werd een bericht gemaakt voor Nature Today (24-1-2018 NatureToday).

 

2017 - Glyfosaat-en-zeker-roundup-is-gevaar-voor-waterjuffers

Zopas verscheen een artikel bij Vilt (Vlaams infocentrum land-en tuinbouw) over het gebruik van glyfosaat en het effect op waterjuffers.

"Daags nadat op EU-niveau beslist is om de vergunning voor glyfosaat met vijf jaar te verlengen, communiceert de KU Leuven dat de onkruidbestrijder toxisch is voor zeldzame waterjuffers. “Waterjuffers komen met pesticiden, zoals Roundup, in contact door afstroming vanuit landbouwgebieden”, zegt postdoctoraal onderzoeker Lizanne Janssens. “Onze testen tonen aan dat zowel Roundup als glyfosaat schadelijk zijn voor de insecten. Roundup is toxischer dan het actieve bestanddeel glyfosaat, wat mogelijk te verklaren is door de stoffen die aan het middel worden toegevoegd om de opname door onkruiden te verhogen.”"

lees het volledige artikel