De Braakman is een voormalige zeearm van de Westerschelde, vlakbij de dorpen Biervliet en Hoek in de gemeente Terneuzen. Ten tijde van de Deltawerken midden vorige eeuw, werd de zeearm afgesloten van de zee. Vandaag de dag is het toch nog altijd een indrukwekkend natuurgebied, met een afwisseling van bossen, weiden en open water, waarin wandel- en fietspaden zijn aangelegd. Het oudste deel bevindt zich in het zuidelijk deel van de Braakmanpolder. Dit gebied wordt ook wel de Westgeul genoemd.
Later werd ook in het noordelijke deel bos aangeplant en natuurgebied ingericht. Hier werd in 2011 een boerderij aangekocht die werd ingericht tot bezoekerscentrum. Het is in het noordelijk deel van het natuurgebied dat we een dagje gaan rondstruinen op zoek naar libellen, en naar andere dieren en planten. Onze gids Marjan neemt ons mee naar de mooiste plekjes voor een afwisselende dag met natuur in volle ontwikkeling. Het is fijn om te zien hoe de verschillende biotopen in mekaar over gaan, hoe de successie van de vegetatie verloopt, het wordt meer dan alleen maar een dagje libellen kijken. Maar libellen komen zeker ook aan bod, met Zuidelijke heidelibel (Sympetrum meridionale) hebben we alvast een niet alledaagse soort die we gaan zoeken.
Afspraak: om 10 uur Braakmanboerderij van Staatsbosbeheer, Braakmanweg 5, 4521 PV Biervliet.
Meebrengen: We picknicken op het domein, dus zeker eten en drinken voorzien voor ’s middags. Libellen- en andere netjes zijn niet toegelaten in Nederlandse natuurgebieden, gelieve dit dan ook te respecteren.
Verantwoordelijke: Marian Kiefer (jankie•versatel.nl) of op 0031/115615221 of gsm 0031/640668337.
Bij twijfelachtig weer best even bellen naar de verantwoordelijke.