Areaal
Aeshna cyanea heeft zijn hoofdverspreidingsgebied in Europa, maar ontbreekt in een groot deel van Scandinavië en de zuidelijke Balkan. De soort komt buiten Europa voor in Turkije, de Kaukasus, het gebied rond de Kaspische Zee en ook in Noord- Afrika (Algerije).
Waarnemingen
mannetje
@Dirk Eysermans
Verspreiding in België (2006)
Algemeen. De soort komt verspreid voor in heel België, maar wel minder in de polderstreek en Haspengouw. Hiaten op de kaart komen voornamelijk overeen met niet onderzochte gebieden.
Evolutie van de verspreiding
A. cyanea is relatief gezien zowel vroeger als nu een algemene soort. Het is moeilijk om een evolutie te bepalen.
Habitat
De Blauwe glazenmaker kan bij elk type stilstaand water worden aangetroffen, maar geeft de voorkeur aan kleinere poelen en plassen in een beboste omgeving. Ook bij beschut gelegen grote wateren (ook kanalen) wordt ze gevonden zolang als er maar een houtige begroeiing aanwezig is, die voor voldoende beschaduwing zorgt. Het is een ‘cultuurvolger’ die ver van het water kan waargenomen worden en bij schemering soms door het licht wordt aangetrokken en huizen binnenvliegt. In tuinvijvers is A. cyanea een frequente soort. Ze vliegt ook aan licht stromend water.
pas uitgeslopen - vrouwtje
@Brigitte Van Passel
Fenologie
De Blauwe glazenmaker kan laat op het jaar vliegen. De vliegperiode loopt van de eerste decade van juni tot en met de derde decade van oktober. Er is een duidelijke piek in de eerste en tweede decade van augustus. Uiterste data zijn 23 mei en 15 november (in 2002).
Literatuur
De Knijf & Tailly (2004).