Areaal
Het verspreidingsgebied van Onychogomphus uncatus is beperkt tot het zuidwesten van Europa, waar ze voorkomt van het Iberisch Schiereiland tot Centraal- en West-Frankrijk (ter hoogte van de Loire) en in Noordwest-Italië. Buiten dit verspreidingsgebied zijn enkele waarnemingen bekend o.a. uit het noorden van Zwitserland, het zuidwesten van Duitsland en Noord-Frankrijk. Buiten Europa komt de soort voor in Noord-Afrika.
Waarnemingen
mannetje @ Geert De Knijf
vrouwtje @ Jean-Pierre Boudot
Verspreiding in België (2006)
Uiterst zeldzaam. Gedurende de laatste tien jaar werd de Grote tanglibel, die als dwaalgast beschouwd wordt, in België niet meer waargenomen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat er populaties aanwezig zijn, gezien de dichtstbijzijnde gekende populaties (Loire, Frankrijk) toch redelijk ver af liggen van België.
Evolutie van de verspreiding
O. uncatus werd in België nog maar twee keer waargenomen, namelijk in 1975 te Séloignies (l wijfje) en in 1979 te Roisin (1 mannetje). Beide lokaliteiten liggen in de provincie Henegouwen, nabij de Franse grens.
Habitat
De soort plant zich voort in helder en vrij snel stromende beken en kleine rivieren, met stenige of zandige bodem. De mannetjes zetten zich op keien of zandige banken.
mannetje @ Geert De Knijf
Fenologie
In haar zuidelijke verspreidingsgebied vliegt de Grote tanglibel tussen half mei en half september, maar vooral in juli.
Literatuur
Martens (1982a), Suhling & Müller (1996).