Het project waarvoor we jullie graag uitnodigen, behelst een Libellenatlas binnen het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest.
Er zijn reeds verschillende atlassen van het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest voor verschillende taxonomische groepen, waaronder nog een aantal lopend. Wij hadden graag een atlas van libellen opgesteld. Deze atlas zal veel nauwkeuriger worden dan die van 2006, die het hele grondgebied van België besloeg.
Het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest heeft een goed ontwikkeld hydrografisch systeem. Maar het is ook een dichtbevolkt gebied, met een sterke druk op aquatische ecosystemen (verlies sites, vervuiling, eutrofiëring, ...). Dit document zal ons toelaten de verspreiding van de verschillende libellensoorten te tonen aan de hand van 1x1 km² hokken. De atlas zal ook de studie van de evolutie van verschillende soorten en de distributie in de tijd mogelijk maken. De gegevens die u zal verzamelen, zullen worden vergeleken met recente en historische gegevens.
De verspreiding van soorten libellen kan alleen representatief zijn als de gehele regio gelijkmatig onderzocht wordt in tijd en ruimte. Dus vragen we uw hulp om deze telling mogelijk te maken. Het doel bestaat erin om een uitgebreide, zo volledig mogelijke inventarisatie van de soorten te bereiken op elke site. Stoomopwaarts, zijn we reeds begonnen en gaan we verder door met het voorbereidende werk voor de medewerkers die reeds inventariseren, evalueren en in kaart brengen van wetlands en vochtige gebieden die minder vaak worden bezocht door naturalisten. Onze taak is ook om de toegankelijkheid van deze sites te controleren.
Wij willen u vragen, indien u akkoord gaat deel te nemen aan deze libellentelling van het Brussels-Hoofdstedelijk-Gewest, om de site van uw keuze (of sites, afhankelijk van uw enthousiasme!), minstens 3 maal te verkennen gedurende het libellenseizoen om zo bij te dragen aan het behoud en de bescherming van de biodiversiteit in onze stad. Daartoe zal u een nauwkeuriger protocol ter telling ontvangen begin april. We zijn ook van plan om een presentatievergadering met alle vrijwilligers te organiseren op 22 april, tussen 14.00 en 16.30 (Auditorium Edison, IRSNB, Rue Vautier 29, 1000 Bruxelles). Op die vergadering zullen we in meer detail uitleggen hoe de identificatie van libellen efficiënt uit te voeren. Ook proberen we op al uw verdere vragen te antwoorden.
Blijft ons nu nog enkel te vragen welke gebieden of gemeenten u het liefst wenst te inventariseren.
Wij danken u voor de interesse die jullie ons project en de libellen willen toedragen.
Tot binnenkort,
Julie Goffette,
Stagiair in de Biology Unit of Conservation (ConsBiol) van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), onder leiding van René-Marie Lafontaine en Roseline C. Beudels,
Master in de Biologie van Organismen en Ecologie,
René-Marie Lafontaine,