Natuurpunt Werkgroep

Activiteiten

Libellen in België

Publicaties

Over ons

Nieuws

april 2021

In een bericht van 21 februari toonde Patrick Heivers enkele heel mooie foto’s van de Bruine Winterjuffers bedekt met sneeuw of ijskristallen.

Waterjuffers zoeken in de winter?

Jawel, dat kan, maar in ons land alleen maar één soort.

De Bruine Winterjuffer is onze enige inheemse libel die in volwassen stadium overwintert. En waar werd deze vorstbestandige soort afgelopen winter in Vlaanderen waargenomen? Even een kaartje maken. Ik gebruikte hiervoor alle gegevens tussen eind oktober 2020 en eind februari 2021 uit waarnemingen.be en gaf ze weer op schaal van 1x1 km-hokken. Tijdens die vier koude maanden werden er in 101 hokken Bruine Winterjuffers waargenomen! De derde week van februari kregen we enkele dagen met uitzonderlijk warm weer. Dit zal wel een invloed gehad hebben op het totale cijfer van de “winterperiode”.

Bruine Winterjuffer winter 2020 2021 Bruine winterjuffer - winter 2020 - 2021

 

En hoe verging het erna in het vroege voorjaar van 2021?

Een tweede kaartje toont de verspreiding in maart. Alleen al tijdens die ene maand werd de soort in 108 hokken waargenomen. Dat is meer dan in die vier wintermaanden samen! Op beide kaartjes is te zien dat de Bruine Winterjuffer hoofdzakelijk in het oostelijk deel van Vlaanderen wordt geobserveerd. Vooral de provincies Antwerpen en Limburg scoren goed. Maar er is zeker nog wat meer te vinden in de meer westelijke provincies!

Bruine Winterjuffer maart 2021Bruine winterjuffer - maart 2021 

Verspreidingskaartjes van soorten zoals we hier tonen zijn via waarnemingen.be eenvoudig te maken dankzij een aantal filters. Probeer het maar eens uit met je knuffelsoort(en).

Anny Anselin