2022

 ‘De Maten’ is een 300 ha groot beschermd natuurgebied en landschap.
De Maten zijn als het ware een synthese van de Kempen. Je vindt hier zowat alle Kempense landschapstypes in één gebied, gaande van vijvers met rietkragen over moerasbossen, droge en natte heide, vennen en venen, heischrale graslanden en landduinen. Dit alles maakt het tot één van de bijzonderste natuurgebieden van Vlaanderen.
Het gebied is o.a. een belangrijke broedplaats van zeldzame vogels zoals roerdomp en het woudaapje. Tijdens de voor- en najaarstrek is het een geliefkoosde pleisterplaats voor trekvogels op weg naar het noorden of het zuiden. Het mag dan ook niemand verbazen dat het de thuis is van vele rode lijstsoorten voor zowel fauna als flora.
De Maten zijn dan ook opgenomen in de Europese vogel- en habitatrichtlijngebieden en is bovendien een natura2000 gebied en speciale beschermingszonen (SBZ).
 
Er werden al 46 soorten juffers- en libellensoorten waargenomen in de Maten oa bosbeekjuffer, venwitsnuit, vroege glazenmaker, metaalglanslibel, zuidelijke heidelibel, ea. Er was twee jaar geleden ook de waarneming van de oostelijke witsnuitlibel.
 
Afspraak : om 9:30 op de parking Diepenbekerbos.
Einde voormiddag rond 12:30
Verantwoordelijke : David Berx of Erik Moonen 0494/645.642 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de namiddag bezoeken we het gedeelte van de Maten op grondgebied Genk. De afgelopen jaren zijn in dit gedeelte diverse inrichtingsmaatregelen doorgegaan waardoor het gebied nog geschikter geworden is voor libellen. We bezoeken de omgeving van het Sint-Jozefscollege te Bokrijk, waar de afgelopen jaren een natuurlijke verbinding tussen de Maten en het Wik werd gerealiseerd. De diverse poelen die aangelegd werden voor amfibieën trekken ook diverse interessante libellensoorten aan. 
 
Afspraak : om 13:00 aan het fietspad (ter hoogte van Dillikensweier 12, Genk).
Einde namiddag rond 16:30
Verantwoordelijke : Dominique Cornelissen: 0474/63.39.48  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Erik Moonen 0494/645.642 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meebrengen: Lunchpakket, drankje, verrekijker, insectennet
Laarsen kunnen handig zijn.
 
Bij twijfelachtig weer best even bellen naar de verantwoordelijke.