Fotoverslag excursies

25 juli 2020

Ook deze keer niet echt libellenweer.  De excursie startte met lichte regen, niet voor lang, al kwam de zon amper te voorschijn.  Tom Vermeulen nam ons, we waren met 13 deelnemers, mee naar twee, niet vrij toegankelijke gebieden.

waarnemingen libellen
voormiddag: Berlare - RZ Donkmeer Oost-Vlaanderen
namiddag: Berlare - Polsmeersen en Domeinbos Maaidonk (Oost-Vlaanderen)

 sfeerfoto's

 

  

Voormiddag:
De Reservaatzone Donkmeer maakt deel uit van een groter gebied dat sedert lang bekendheid geniet bij de toerist, smulpaap, wandelaar, kunstenaar, bioloog en historicus. Grote ondiepe waterpartijen, ontstaan door turfontginning, bepalen het uitzicht van het Donkmeer.
In de reservaatzone wisselen oude broekbossen, fraaie turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggevegetaties, drijftillen en een historische eendenkooi elkaar af. We bezoeken een deel van de reservaatzone dat anders voor publiek niet toegankelijk is.

De reservaatzone Donkmeer is qua libellen een weinig onderzocht gebied. In 1919 vond Ernest Rousseau in het Donkmeer larven van de Tweevlek ... Wij gaan 101 jaar later onder meer op zoek naar de Koraaljuffer die hier op 11 juli 2012 voor het laatst gezien werd.


Namiddag:
Het domeinbos Maaidonk is een vrij onbekend bossencomplex ten zuidwesten van het Donkmeer en het leefgebied van enkele zeldzamere dagvlinders zoals de Keizersmantel, de Grote weerschijnvlinder en de Iepenpage. Wij brengen een bezoek aan de veenplas ‘Heikens’ na de herinrichtingswerken van 2018. Ook dit gebied is normaal voor publiek niet toegankelijk.

De Heikens is voor de streek een unieke veenplas waarvan delen sinds de werken van 2018 nog kenmerken hebben van een pionierszone: snel opwarmend, ondiep water met relatief weinig planten. Het is door haar ontoegankelijkheid een weinig onderzocht gebied. Er groeien en bloeien zeldzamere planten zoals Moeraskruiskruid, Grote Boterbloem en Grote Watereppe. We vermoeden dat een aantal interessante libellensoorten zich er (sinds kort?) voortplanten zoals de Gaffelwaterjuffer, de Tengere en Zwervende pantserjuffer, de Zwervende heidelibel, de Zuidelijke glazenmaker, en de Zadellibel. Er valt dus nog veel te ontdekken!

 

Verantwoordelijke: Tom Vermeulen 0478 292930, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Organisatie LVV - Tom Vermeulen i.s.m. Libellenwerkgroep Waasland